Tyskglädje! Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
FOTBOLLS-EM

Han tror på tyskt EM-guld

1:18 min

Idag spelas finalen i fotbolls-EM. Det är Tyskland som möter Norge på Friends Arena i Solna.

– Det blir tufft men jag tror på seger, säger Herman Vahldiek, som har sina rötter i Tyskland.

Herman Vahldiek flyttade från Tyskland till Sverige när han var 21 år gammal. Han har sedan 1970-talet följt damfotbollen väldigt nära. Han tror och hoppas han på en tysk seger idag och förklarar att laget spelar under en stor press. Människor i Tyskland förväntar sig att laget ska vinna.

Tyskland, som har dominerat damfotbollen,  det senaste decenniet tog sig till EM-final genom att besegra Sverige i semifinal.

– Jag hade önskat att Sverige skulle vinna men i och med att jag har mina rötter i Tyskland så gör det ingenting om Sverige förlorar. Jag har, så att säga, alltid två ben att stå på när det gäller idrott, säger han och fortsätter:

– Finalen kommer att bli tuff men jag tror att Tyskland kommer att vinna mot Norge.

Om Tyskland är den största av stormakterna inom damfotbollen så kan finalmotståndaren Norge anses vara en före detta stormakt med bland annat guld i både OS och VM. Det norska laget tog sig till final genom att besegra Danmark i semifinal.  

Norrmannen Steinar Natvig flyttade till Växjö tidigare i år. Han är inte speciellt fotbollsintresserad men ska absolut se finalen.

– Jag hoppas att Norge vinner med det blir svårt. Vi måste vara optimistiska men Tyskland är ett bra lag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista