Foto: Christine Olsson/Scanpix
SVERIGE

Pengar över? Reservera en kaffe

P4 Morgon 5/4 Ge bort en kopp kaffe
5:26 min

En ny trend när det gäller kaffe, "suspended coffee" har nått Sverige. Det är en form av välgörenhet som går ut på att när man köper en kopp kaffe, kan betala för en extra som kan lösas in av någon som inte har råd att köpa en egen. För ett tag sedan kom fenomenet till Växjö där Mathias Gaunitz driver ett café.

"Caffè sospeso", "suspended coffee", eller kort och gott "bjudkaffe". Trenden att köpa två kaffe, dricka den ena själv och "reservera" den andra för någon annan, börjar få fäste i Sverige.

Pengar på fickan eller ej; man ska kunna kliva in i värmen på ett fik och avnjuta en kopp kaffe. Det är den enkla tanken bakom konceptet "suspended coffee". Men hur fungerar det i praktiken?

I Stockholm har ett kafé i Gamla Stan hakat på trenden och sedan en månad går det där att köpa en kopp kaffe till en annan person.

– Det har spridit sig ganska bra, men hittills är det fler som ger än som kommer och hämtar, säger baristan Robin Karlsson.

Han säger att reaktionerna hittills har varit väldigt positiva.

– Folk kommer in och ser lapparna vi har satt upp, och frågar: Vad är det här? När vi berättat vad det handlar om säger de, "ja men, jag tar en sådan".

Det är många som köper en extra kaffe, i dagsläget har kaféet drygt 30 koppar som väntar på att delas ut. Så, hur når man ut till dem de faktiskt berör, som inte har råd till en kopp kaffe?

– Vi sprider informationen här inne med lappar, vi har facebooksidan, vi har ett instagramkonto och vi har varit med i lokaltidningen. Jag har ingen aning om hur många andra som gör det här, men jag hoppas det är många fler.

TT/P4 Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".