1 av 2
Sten-Åke Bergstrand är skyddsrumssakkunning. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Bergstrand tycker att det finns brister i skötseln av skyddsrum. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
Alvesta

Brister i skötseln av skyddsrum

1:18 min

Regeringen har sedan andra världskriget investerat runt 200 miljarder kronor på skyddsrum och i dag finns det runt 65 000 stycken runt om i landet. Men många av dem har brister.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ett antal personer som jobbar med att uppmärksamma åtgärder i skyddsrum. En av dessa är Sten-Åke Bergstrand i Alvesta.

– Det är väl mer regel än undantag att det är brister. Det är givetvis mycket utrustning som ska hållas. Och i många fall är lokalerna mer eller mindre offentliga.

Sten-Åke berättar att saker och ting försvinner från skyddsrummet som besiktas ungefär vart tionde år. Därför kan brister också uppstå för att skyddsrummet till exempel saknar belysning och då blir det en anmärkning.

Det är fastighetsägaren som har ansvar för underhållet av ett skyddsrum och det finns regler kring hur ett skyddsrum ska skötas. Men det vet inte alla om, säger Sten-Åke Bergstrand.

– Det är det vanligaste felet egentligen att du får in personal som inte vet förutsättningarna för att göra det här rätt. Det är mycket det här med att man inte tar reda på hur man ska göra rent praktiskt. Man gör som man brukar göra och tänker inte på att det är ett skyddsrum.

Behövs det verkligen så mycket resurser till de här skyddsrummen?

– Titta hur det ser ut i övriga världen. Ett skyddsrum kan ju betyda all skillnad för överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista