1 av 4
Mats Johansson, ställföreträdande räddningschef. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 4
Rengjorda masker. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 4
Plastpåsar som används till använda kläder. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 4
Tvättmaskiner. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
KRONOBERG

Säkerhetsrutiner ska skydda brandmän från cancer

1:39 min

En ny studie från USA har visat att brandmän har tre gånger mer miljögifter i blodet än andra på grund av flamskyddsämnen från exempel elektronik, möbler och vissa brandsläckare. Även om många av de medel som finns i USA är förbjudna här, så vet man inte vad de flamskyddsämnen som används här kan ge för effekt på sikt. På Räddningstjänsten Östra Kronoberg har man säkerhetsrutiner för att undvika farliga ämnen.

Mats Johansson är ställföreträdande räddningschef för Räddningstjänsten östra Kronoberg och han berättar att man har säkerhetsrutiner för att undvika farliga ämnen.

– På alla stationer finns en instruktion och rutin för tvätt av larmställ. Till dem finns det då en plastbox med tvättsäckar, yttersäckar, handrengöringsmedel, torkpapper och märkpenna. Så larmkläder läggs ner i tvättsäcken, tvättsäcken läggs i en sopsäck, märks och lämnas sedan in till tekniker, som då tvättar och impregnerar dem innan de lämnas tillbaka, berättar Mats Johansson.

Bland brandmän har man länge vetat om risken med farliga ämnen i arbetet som kan leda till cancer. Det finns bland annat en speciell idéell cancerfond enbart för brandmän som stödjer utbildning och utveckling inom ämnet, men även som hjälper drabbade familjer. Att ha de här säkerhetsrutinerna som kallas Skellefteåmodellen har inte funnits så länge här, menar Mats Johansson.

– Det här är ju relativt nytt för oss som har varit med några år. Vi har nog inte varit så observanta och noga med detta. Det är snarare tvärtom, att ju skitigare man har varit, ju bättre brandman är man, men så är det ju inte. Vi är inga He-mans när det gäller sjukdomar, säger Mats Johansson.

Det finns fall av cancer inom Räddningstjänsten östra Kronoberg, men som inte går att koppla direkt till brandmannayrket.

Även om det är ett osäkert yrke så går det framåt, menar Mats Johansson.

– Jag är medveten om att det förekommer en del olycksfall och en del sjukdomar i detta yrket, som i alla andra yrken, men utvecklingen går framåt och vi blir bättre och bättre på att hantera dem, berättar Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista