En skylt som visar att lokalen är kameraövervakad. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
KRONOBERG

Enklare att sätta upp övervakningskameror

1:39 min

Nu är det enklare för exempelvis butiker att sätta upp övervakningskameror. En ny lag innebär att det inte behövs tillstånd för att filma på vissa platser.

– Mig stör det inte, säger Carin Ekström Björkman från Växjö.

Hon är generellt positiv till att det nu är enklare att sätta upp övervakningskameror.

– Men naturligtvis finns det en baksida med detta också, det kan användas fel. Det får inte vara så att man övervakar personalen i butiken, utan det ska vara en säkerhetsåtgärd, säger hon.

Den nya lagen, som trädde i kraft den första juli i år, gör att det blir enklare att sätta upp övervakningskameror i exempelvis parkeringshus, vid bankomater och i butiker. Tidigare krävdes en ansökan till Länsstyrelsen men nu räcker det med att skicka in en anmälan till myndigheten om att man vill sätta upp övervakningskameror. Kravet om tillstånd har försvunnit.

Nu är det också tillåtet att spela in det kamerorna filmar. Det var inte alltid tillåtet tidigare.

I den nya lagen stärks också sekretesskyddet och det blir lättare att få skadestånd om en person känner sig kränkt.

– Jag vet att vissa är emot att bli registrerade och att det inte ska synas vad de gör, men personligen har jag inget problem med det, säger Sanna Borenberg i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista