1 av 3
Mona Gustavsson berättar om hur om bäst tar hand om sina krusbär. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Mona Gustavsson är en riktig krusbärsfantast. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
3 av 3
En uppstammad krusbärsbuske hemma hos Mona Gustavsson. Foto: Mona Gustavsson
P4 morgon odlar

Krusbärsbusken som seglar ovanför jorden.

"Då grenar den sig bara där"
11 min

Uppstammade krusbärsbuskar som sköter sig själva. Det berättade Mona Gustavsson från Braås om i P4 Morgon odlingsspecial och delade med sig av sina bästa tips.

– Jag gillar krusbär. Dels är det gamla sorter som jag fick av min svärmor för länge sedan och som jag tycker är roligt att bevara.

– De är lättodlade och de friska, ja de sköter sig nästan själva. Jag tycker om att veta var buskarna kommer ifrån och vem jag fick dem av.

I Monas trädgård växer ett antal uppstammade krusbärsbuskar, något som ger mycket nöje i livet. Dessutom tar de mycket mindre plats jämfört med vanliga krusbärsbuskar. 

– Så att nu kan man odla annat nära, buskarnas stam, stammen är ju en meter hög ungefär, och så kan de segla ovanför där lite vid krusbären.

Mona ser ut den bästa grenen och när den fått lite lagom höjd rensas den andra grenarna bort.

Sedan får en vara kvar och så får den ha en liten stödpinne, och vart efter det växer på höjden. Så småningom bestämmer man hur hög den ska vara och stammen rensar man av från blad och grenar och så får man låta den växa där uppe.

De uppstammade krusbärsbuskarna har en krona högst upp, något som inte är så svårt att få till.

– Sluta att stamma upp den, då grenar den sig bara där.

Mer om krusbärsbuskarna får du veta om du lyssnar på ljudklippet längst upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".