Närproducerad glass är i ropet. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Sverige

Fler glassfabriker i Sverige

1:31 min

Svenskarna är ett glassälskande folk, och nu ökar antalet glassfabriker att välja glass ifrån. Antalet glasstillverkare i SCB:s statistik har ökat, och många av de nya bolagen är små.

För Helena Ågren som startat en glassfabrik på sin gård utanför Vännäs i Västerbotten handlar det om att öka lönsamheten i familjens lantbruk.

– Det var faktiskt under ett mjölkpass när jag stog i ladugården och insåg att vi fått väldigt många SKB-kor, fjällkor. De mjölkar lite mindre och är kanske inte lika lönsamma som de andra, så då kände jag det att ska de vara kvar i besättningen, så kanske vi ska hitta på något mervärde, säger Helena Ågren.

Mervärdet blev glass, som Helena Ågren och hennes mans företag nu säljer i gårdsbutiken och i matbutiker i närområdet. 2009 fanns 42 glasstillverkande företag med i SCB:s företagsregister. 2010 blev det ett hopp till 50, och 2012 låg siffran på 53.

Mer än hälften av de företag som tillkommit är små, med max fyra anställda. Helena Ågren tror att det kommer att bli fler små glassföretag.

– Dels så tror jag att det är en trend med närproducerat. Som konsument, om man vet att det är tillverkat här i regionen så ser man ett mervärde i det, säger hon.

Helena Ågren är inte den enda mjölkbonden som startat glassföretag, det finns också i till exempel Leksand, Ryssby i Småland och östgötska Vikbolandet. Det holländska företaget Gårdsglass har också etablerat sig i Sverige och enligt företaget är fler mjölkbönder på väg att starta glasstillverkning med hjälp av dem. Också till exempel många caféer gör egen glass.

På den nationella glassmarknaden är det några få bolag som slåss. Störst är GB, ägt av storföretaget Unilever, och sedan kommer SiaGlass och Triumfglass. Per Stenström, styrelseordförande i Sia Glass och ordförande i branschorganisationen Svenska glassföreningen välkomnar nya små aktörer.

– Framför allt de här gårdsbutikerna där man har egen mjölkproduktion och startar en glassverksamhet med gårdsförsäljning, det stimulerar marknaden. Är de här små kvalitetsmedvetna och vågar ta betalt, så har de en framtid, säger Per Stenström.

Antal företag, glasstillverkning

Totalt (varav 0-4 anställda)

2007 43 (32)

2008 43 (32)

2009 42 (31)

2010 50 (37)

2011 54 (39)

2012 53 (37)

Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista