Magnus Birgersson ser ljust på Skanskagymnasiets framtid. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Skanskagymnasiet går mot strömmen i friskolevärlden

"Det är mycket mun till munmetoden"
1:40 min

I våra sändningar idag har vi berättat att alltfärre ungdomar som ska börja gymnasiet söker sig till friskolor. Men det finns skolor som går mot strömmen. Skanskagymnasiet i Växjö är en av de skolor som istället ökar starkt. Magnus Birgersson är rektor på Skanskagymnasiet.

– Vi har ökat vårt sök i år till höstens antagningar med cirka 60% från förra året. Det har varit mycket debatt kring friskolor, tyvärr en hel del negativt, och det har väl gjort att man har tittar lite noggrannare på sitt val.

Ansökningarna till de kommunala gymnasieskolorna har ökat men friskolorna tappar mark när det gäller elevandelar. Men Skanskagymnasiet i Växjö har ett ökat antal sökande. Tidigare har det räckt att ha EN klass till de antagna eleverna men detta året får gymnasiet starta två klasser för att alla elever ska får plats.

Magnus Birgersson är inte helt säker på vad detta årets starka uppgång beror på men anser att ryktet är viktigt:
– Jag tror att det är mycket mun till munmetoden. De elever som har gått hos oss är nöjda och det har gjort att man har pratar vidare.

Magnus Birgersson ser ljust på Skanskagymnasiets framtid och han tror inte att de kommer påverkas av att flera andra privata gymnasier får minskade elevkullar och att några av dem hotats av nedläggning. Skanskagymnasiet är en friskola som erbjuder ett treårigt teknikprogram och det finns även möjlighet att läsa ett fjärde yrkesförberedande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".