1 av 2
Mats Axelsson reste med Ryanair i förmiddags. Foto: Kim Ohlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Trots massiv kritik väljer många att resa med Ryan Air. Foto: Kim Ohlsson
Växjö

Delade meningar om Ryanair

1:42 min

Flygbolaget Ryanair, som flyger från Växjö, har blivit ett hett debattämne bland länets politiker. Socialdemokraterna har kritiserat bolagets personalpolitik och moderaterna är rädda att kritiken ska skrämma bort bolaget från Växjö. 

Moderaterata landstingsrådet Suzanne Frank har på grund av kritiken kallat till politikermöte eftersom hon är rädd att kritiken ska skrämma bort Ryanair från Växjö.

Det är Landstinget Kronoberg som tillsammans med Växjö och Alvesta kommuner, äger flygplatsen i Växjö. Och på Smålandspostens debattsidor har den senaste tiden lokala socialdemokrater starkt ifrågasatt om det är lämpligt att den offentligt ägda flygplatsen ska ha avtal med Ryanair som bland annat inte låter sina anställda vara fackligt anslutna. Det strider till och med mot de mänskliga rättigheterna om föreningsfrihet, anser Anna Fransson, som är socialdemokratiskt landstingsråd.

Men den typen av kritik är inte lämplig att framföra offentligt eftersom bolaget Ryanair står för en stor del av trafiken från flygplatsen, ger många jobb och stora summor pengar till länet varje år. Det menar det moderata landstingsrådet Suzanne Frank och har nu kallat till ett krismöte.

Men Anna Fransson som är socialdemokratiskt landstingsråd anser alltså att alliansen inom landstinget gått för långt i sin strävan att tjäna pengar. Däremot kan hon inte säga säkert om Ryanair kommer att bojkottas av Växjö flygplats om oppositionen vinner valet nästa år.

Resenärer P4 Kronoberg träffat tycker inte det är bra med dåliga anställningsvillkor men de vill samtidigt att flygpriset ska vara lågt.

– På ett sätt är det jäkligt bra att man har ett sånt här bolag i Växjö, det hjälper oss resenärer. De har sjysta resor och så. Men det är fan inte bra om de anställda inte får vara med i facket, säger Linus Nilsson som flög till Spanien tidigare idag.

Ryanair är ett irländskt flygbolag som gått i bräschen när det gäller låga flygpriser i Europa. Men det är också ett bolag som många gånger kritiseras. Nu senast är det lokala socialdemokrater i Kronoberg som har kritiserat bolagets personalpolitik och ifrågasätter om den kommunala och landstingsägda flygplatsen bör ha avtal med företaget.

Men resenärerna kommer ändå, trots kritiken. På måndagsförmiddagen var det en lång kö med resenärer som skulle med Ryanairs plan till Spanien. För flera av dem är priset på flygresan viktigare än att personalen har bra villkor.

– Jag ska köpa hus nu i Spanien och då vill man kunna åka billigt och ofta, säger Mats Axelsson som bor utanför Kalmar.

Om det är så att flygbolaget har dåliga villkor för de anställda för att få ner sina priser, vad tänker du om det?

– Det är klart man kan ha sina betänkligheter om det. Men vi är ju med i EU och är det ok där så måste det vara ok här tycker jag.

Vad tycker du, ska Ryanair få finnas kvar i Växjö? Du kan höra av dig på våra sociala medier eller kommentera på vår hemsida.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista