1 av 3
Manne Holm. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 3
Tingsryds marknad. Foto: Simon Campanello
3 av 3
Lahoucine Ait Brahmin. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Tingsryd

Krav på kassaapparater dyrt för knallarna

1:46 min

Kommer det blir ont om försäljare på marknaderna i framtiden? Det tror i alla fall säljarna på Tingsryds marknad. Från och med nästa år måste alla ha sin egen kassaapparat, något som blir dyrt och ohållbart enligt de kringresande knallarna.

--Kassaapparaterna är ett otyg. De ska klara 30 grader varmt, 30 grader kallt, regn, blåst, damm. En sådan apparat kostar kanske 35 000 till 40 000 kronor och det har inte knallar råd med, säger Manne Helm som åker omkring och säljer pärlor.

Från den första januari nästa år måste även torghandlare börja använda kassaapparat. Tilltaget är tänkt att minska skattefusket, men på Tingsryds marknad är många av säljarna oroliga för hur den nya lagen ska påverka dem. Marie Häggman säljer olika typer av smycken på marknader runt om i Sverige och ser både fördelar och nackdelar.

- Det blir på något sätt rättvist för alla. Det som är negativt är att det blir en extra kostnad för oss och många av oss lever på marginalerna redan som det är. Många säger att de måste sluta från nästa år eller dra ner på det så jag tror att det blir färre försäljare ute på marknaderna, säger hon.

Några stånd längre bort står Lahoucine Ait Brahmin som säljer damkläder. För egen del är han positiv till den nya lagen och berättar att han tror att en kassaapparat kommer att underlätta arbetet, men även han har hört att flera kollegor kommer att lämna branschen.

- Ja, jag tycker att det är bra. Det finns en massa fördelar, till exempel blir det färre konkurrenter till oss. Det finns en del som ska sluta, som tycker att det inte kommer att fungera.

Men ingen av de försäljare jag träffar säger att de själva kommer att överge sin verksamhet. Och det här är en bild som arrangörerna bakom Tingsryds marknad delar.

- Nej, jag tror inte det. Ärligt talat, om två år kommer vi att ha samma mängd både besökare och marknadsknallar, det tror jag, säger marknadens projektledare Mikael Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista