1 av 2
Spenat går utmärkt att så fram till slutet av augusti. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Eva Uppsäll hade med sig spenat till P4 morgon odlar. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Spenat- en grönsak att så nu

"Spenat för hela slanten i P4 morgon odlar"
11 min

Ni kanske tror att odlingssäsongen är över nu, men det är faktiskt tvärtom. I alla fall när det gäller spenat, en bladgrönsak som Eva Uppsäll hade med sig till dagens P4 Morgons odlingsspecial.

– Vi har ju flera månader kvar när vi kan odla. Man tänker kansken inte på att odlingssäsongen är så lång som den faktiskt är, vi har ju flera månader kvar nu där vi kan odla, bland annat spenat.

Spenat går i blom rätt lätt och då ändrar den karaktärar.

–- Då fokuserar ju faktiskt växten på att sätta frö i stället och då tar den nästan ur energin ur bladen. Då kan bladen bli nästan sega och lite beska plantan och inte alls lika goda som de är innan plantan fokuserar på frösättning.

– Plantan går ju i blom när den tycker att den är stressad och tror att livet är slut. Då gäller det ju att se till att den håller sig lugn. Det gör man genom att se till att den har tillräckligt med plats, att den har gott om näring och framför allt när det gäller spenat, att det finns jämn tillgång på vatten.

Spenat är en bladgrönsak som funkar att så på hösten. Växten gillar inte när det blir för varmt, för långa dagar som det är på sommaren.

– Idag är det riktigt spenatväder, det är så där 18 grader och lite småregn. Från och med nu och ett par veckor framåt så går det utmärkt att så spenaten få fatanstisk skörd i september, början av oktober.

Klicka på ljudklippet för att ta del av Evas bästa spenattips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".