I år kommer Pridefestivalen att fokusera på temat familjen. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.
Pridefestivalen

Familjen i fokus under Pridefestivalen

2:33 min

I dag startar hbtq-festivalen Stockholm pride. Den här gången är temat familj och på det sättet vill de belysa att bilden av familjen har förändrats under senare år. Festivalchefen Jörgen Eriksson säger att temat kommer gensomsyra hela festivalen.

– I år har vi sagt att familjetemat ska gå igen i allt vi gör. I programpunkterna på Pride house har vi tittat extra mycket på familjediskussioner och tematisering runt det och i parken har vi Pride kids och våra öppningstalare. Fullt fokus på familjen tycker jag, säger Jörgen Eriksson, chef för Stockholm pride som i år arrangeras för 16:de gången.

Festivalen riktar sig främst till homo-, bi- och transpersoner, men alla är välkomna. Varje år fokuserar festivalen kring ett tema. Jörgen Eriksson säger att denna gång kommer årets tema, familjen, att märkas tydligt. Bland annat kommer det finnas en mötesplats för barn på Kulturhusets tak som kallas Pride kids, med allt från sagostund till disco. I andra delar av huset ska seminarier och debatter att hållas kring ämnet familjen.

För första gången kommer också en gala för lesbiska, en flatgala, att hållas. Den beskrivs som en hyllning av starka, snygga och begåvade tjejer med bland annat Loreen och komikern Nour El Refai på scenen.

Många är de som har åsikter om festivalen. Vissa tycker att den har blivit ett festligt jippo med för lite fokus på det politiska frågorna. Andra tycker att det är för dyrt att köpa biljetter eller att festivalen är i fel del av staden.

Jörgen Eriksson säger att det alltid kommer finnas de som inte är nöjda, men han upplever att engagemanget för Pride fortfarande är stort.

– Vi går i vår parad och vi har 600 000 personer ute i Stockholm som ändå lyfter kraften. Och tittar man på vår volontära organisation som är en fantastisk kraft, så börjar det ju inte sina utan snarare tvärt om, vi hade rekord i våra volontäransökningar i år, säger han.

Även om Stockholm pride innehåller mycket fest och glädje så tycker inte Jörgen Eriksson att festivalen har tappat sin kampvilja. Han menar att det inte bara handlar om ett ansvar att lyfta frågor som rör homosexuellas rättigheter i Sverige, utan också att uppmärksamma situationen för hbtq-personer i resten av världen.

– Vi har möjligheten i Sverige att säga vad vi tycker och vad vi står för och det innebär ett ansvar för de som inte har den möjligheten, att lyfta deras röster också. Jag ser att vi behöver bredda oss och titta utanför våra gränser och ta ett större ansvar, säger Jörgen Eriksson.

Festivalen pågår till 2 augusti och avslutas med Prideparaden genom Stockholm.


SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista