1 av 3
Andreas och Emma Poltan med sonen Hugo. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio Kronoberg
2 av 3
Martin Sjöström med sonen Jonathan. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 3
Jesper Näsström med sönerna August och Alfred. Foto DIck Kardell/Sveriges Radio
Sverige

Svenska föräldrar mest stressade

1:39 min

En ny studie visar att svenska föräldrar har högre förväntningar och är mer stressade att få ihop familjelivet med arbete, än föräldrar i sju andra europeiska länder. P4 Kronoberg frågade småbarnsföräldrar om de känner stress över att få ihop familjelivet med arbete.

Martin Sjöström står i lekparken med sin son.

– Jag är lite för det här sex timmars arbetsdag, sen att det kanske skulle bli svårt ekonomiskt det är en annan sak. Jag tror att om vi ägnar mer tid åt barnen, så tror jag vi får bättre framtid, på det viset, säger Martin Sjöström.

De länder som var med i studien förutom Sverige är Frankrike, Nederländerna, Bulgarien, Norge, Slovenien, Portugal och Storbritannien. Under tio år har nästan 300 föräldrar intervjuats och av de runt 40 stycken i Sverige.

Det beskrivs att stressen kommer från att svenska föräldrar har högre förväntningar än i de andra länderna. Professor Lars Plantin säger till TT att det uppstår mer konflikter i skandinaviska familjer.

Enligt undersökningen upplever svenska småbarnsföräldrar, även om det finns föräldraförsäkring och förskola, att det är svårt att balasera barn och jobb. Enligt föräldern Jesper Näsström som är ute och går med sina två söner i regnet så gäller det att prioritera.

– Det är svårt att vara alla till lags, men då handlar det om att göra ett val vad som är viktigast för en själv och i mitt fall väljer jag barnen, berättar Jesper Näsström.

Emma Poltan är ute och går med sin familj och har en tanke på vad stressen kan bero på.

– Jag tänker att det har med förväntningar att göra, vad arbetsgivare ser på det här, förväntningar över huvud taget på småbarnsföräldrar och förväntningar vi har på oss själva.

Hon tror att det kan finnas en risk att stressa själv då en stor del av samhället består av förväntningar.

– Man ska förverkliga sig själv, man ska vara en bra förälder och så. Så jag tror att det kan finnas en risk att ganska många stressar upp sig själva helt enkelt, säger Emma Poltan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista