Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Sverige

Svensk ekonomi tappar farten

2:45 min

Dagen siffra visar att det fortfarande går trögt när det gäller återhämningen efter finanskrisen, som inleddes 2008. Statistiska Centralbyråns siffror visar att tillväxten till och med föll något det andra kvartalet om man jämfört med det första i år. Minus 0,1 procent.

Ser man däremot till årstakten, andra kvartalet jämfört med samma kvartal förra året, så ökade tillväxten med 0,6 procent.

Dagens siffror var svagare än flera prognosmakare räknat med. För Riksbanken var det förmodligen något av en kalldusch – där hade man räknat med betydligt starkare tillväxtsiffror. I sitt senaste räntebeslut, den andra juli i år, talade riksbankeschefen Stefan Ingves om att har ser ljuset i horisonten och att svensk ekonomi är på väg mot en återhämtningen - det och oron för hushållens ökade skuldsättning var huvudargumenten till att Riksbanken valde att inte sänka reporäntan.

Med dagens siffror kommer trycket mot Riksbankens inte att lägga sig, snarare tillta.

Samtidigt så ska man komma ihåg att dagens SCB-siffror är preliminära och bygger på ett ofullständigt underlag. Det händer ofta att preliminära siffror revideras åt något håll, när det väl fastställs. De senaste dagarna har det också kommit mer positiva signaler från annat håll om lite bättre fart i svensk ekonomi, senaste i går när detaljhandeln rapporterade om ökad försäljning jämfört med för ett år sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista