1 av 2
2 av 2
Lessebo station. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Lessebo

VIDEO: Tågen i Lessebo kör för tidigt

1:30 min

Tåget mot Kalmar börjar köra innan bommarna gått ner i Lessebo. Passagerare som rör sig på perrongen måste vara uppmärksamma för att inte bli påkörda. Det är lokförarna som gör fel enligt Trafikverket.

På tågstationen i Lessebo börjar tåget mot Kalmar köra innan bommarna på perrongen gått ner. Detta har pågått i dagligen under en längre tid och flera resenärer känner sig oroliga över säkerheten.

– Jag tycker inte alls att det känns bra, jag har ju barn och så med. Klockan ringer precis när tåget kör och då är det ju för sent, säger en resenär.

– Bommarna går ner när tåget kör förbi, det var ju katastrof. Gör någonting åt det här innan det händer något, säger en annan.

Tåget börjar köra innan bommarna på perrongen gått ner och när tåget passerar järnvägsövergången så har bommarna precis börjat gå ner. Detta innebär att om de passerande inte är uppmärksamma så kan de hamna framför tåget när det kör iväg.

Linus Eriksson är trafikledningschef på Trafikverket i södra Sverige. Efter att ha fått se filmen som P4 Kronoberg spelat in från stationen säger han att tåget fått signal att köra vidare men att tågföraren gör fel som väljer att köra iväg innan bommarna är nere.

– Det är anmärkningsvärt för han ser ju bommarna väldigt tydligt, hade han bara väntat några sekunder så hade de hunnit gå ner. Det är inte alls okej, i det här fallet ska lokföraren vänta, säger Linus Eriksson.

Han berättar också att signalen för att köra vidare och fällningen av bommarna läggs samtidigt. Därmed får föraren signal att köra innan bommarna gått ner helt.

– Sedan vet föraren att det är bommar på stationen och det är en utfartssignal. Men en sådan här film som vi ser nu måste vi ta med Veolia som trafikerar Öresundstågen, säger Linus Eriksson.

Senare under dagen kommer Veolia att bemöta kritiken om att tågförarna kör iväg för tidigt från perrongen i Lessebo.

Har du fler exempel på tåg som kört innan bommarna gått ner? Kommentera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista