Ivan Balic är arkeolog som jobbar där församlingshuset vid domkyrkan i Växjö ska byggas. Foto: Kim Ohlsson/Sveriges Radio
Växjö

Trafiken på Storgatan skjuts upp

1:59 min

Sedan sommaren är en bit av Storgatan i Växjö förbi domkyrkan avstängd. Nästa vecka skulle Storgatan nere vid domkyrkan i Växjö, åter öppnas för trafik. Men så blir det inte, säger Pelle Johansson, tillförordnad projektledare på Veab.

- Nu hände det sig att arkeologerna hittade ett par viktiga och intressanta fynd som kommer att lära oss mycket mer om Växjös historia.

Och anledningen är att den arkeologiska utgrävning som görs just nu inför bygget av det nya församlingshemmet, dragit ut på tiden

Att vägen är avstängd gör att trafiken söderut från stan måste ta andra vägar och det skapar en del köer i innerstadstrafiken. Anledningen är att Svenska kyrkan i Växjö ska bygga ett församlingshem. Det har gjort att Veab måste dra om fjärrvärmeledningar under Storgatan som går precis där församlingshemmet ska byggas, berättar Pelle Johansson.

– Vi har en gammal betongledning från tidigt 70-tal som korsar precis där församlingshemmet ska byggas och i och med att de ska sänka marken där, så måste vi flytta på vår fjärrvärmeledning.

Planen var att trafiken skulle öppnas upp igen om en vecka, men så blir det inte eftersom arkeologerna hittade ett par intressanta fynd. Och allt började med ett unikt fynd i somras-ett pilgrimsmärke i bly, så kallat Sigfridsmärke. Betydelsen av fyndet visar på att Växjö var en viktig vallfärdsstad. Men det är inte där som församlingshemmet ska byggas.

– Därför var man tvungen att göra en utökad utgrävning som har tagit lite längre tid än vad vi hade tänkt från början. Det är precis där vi ska lägga fjärrvärmerören i Storgatan, där man håller på med den här utgrävningen, där bilarna ska köra, säger Pelle Johansson.

Veab beräkar att trafiken åter kan släppas på måndagen den 19 augusti, om arbetet flyter på och inga andra fynd träffas på som kan stoppa upp arbetet p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista