1 av 3
Det finns oändligt många sorters fuschior, till exempel Snow Cream. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 3
Fuschior i Göran Thours trädgård. Foto: Privat
3 av 3
Göran Thour gästade P4 morgon med en fuschia vid namn Snow Cream. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 Morgon odlar

Fuschia- en oändlig variationsrikedom

"Den variationsrika fuschian var temat på P4 morgon odlar"
13 min

Enorm variation och frostskygghet. Det är fuschior på temat i dagens P4 Morgon Odlar och Göran Thour från Norrhult hade med sig en ståtlig fuschia med namnet Snow Cream.

--  Det finns ju så oerhört många sorter numera och de tillhör dunbladsväxten. Det är ju också en växt som är ganska oberoende av hur väder och vind är.

Själva Fuschiablomman kan se ut hur som helst i färg och form. Därför är blomman också extra intressant för Göran, på grund av den enorma variationen som finns, runt 10.000-20.000 sorter, kanske fler.

– Du måste ju forma ned dem litegrann, för annars blir de ohanterbara. Den måste tas in när kylan kommer, den tål ju ingen kyla alls, då måste man ju kunna ta in dem över huvudtaget.

–- Köper du en stickling eller en  planta. Det första du gör när du kommer hem, plantera om den på direkten. Och använd då riktiga jord. Fuschian vill ha en lite genomsläpplig jord men du kan mycket väl använda receptjordarna som för exempelvis suffinia eller pelargonia.

– När frosten kommer så måste du försöka plocka undan plantan där det är frostfritt. De tycker inte speciellt om att komma in i vanlig rumsmiljö. Har du ett växthus så går det alldeles ypperligt att sätta in dem där.

När den stränga kylan kommer gäller det skära in fuschian och sätta dem på ett ställe där de kan övervintra. Vad de behöver är lite ljus, lite vatten och viss fuktighet i luften. Fuschian kan förbli grön om den sköts om och den kan till och med blomma under vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".