1 av 2
2 av 2
Lessebo station. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio

Veolia: Lokförarna gör fel

Veolia: "Man ska stanna innan"
1:41 min

Lokförarna gör fel när de kör innan bommarna på plattformen fälts ner. Det säger Veolias säkerhetsinspektör som sett P4 Kronobergs film från Lessebo. Nu lovas det förändring.

Tidigare har ni kunnat höra om att Veolias tåg mot Kalmar kör förbi järnvägsövergången på stationen i Lessebo innan bommarna gått ner helt. Trafikverket anser att det är förarna som kör för tidigt och Veolia bemöter nu kritiken.

Mathias Rosholm på Veolia Transport menar att det inte strider mot några regler men däremot att förarna av säkerhetsskäl bör vänta.

– Tåget kan köra fram mot övergången innan bommarna gått ner förutsatt att det finns klockor eller signallampor som varnar. Detta är något som jag och Veolia inte tycker är tillräckligt, därför utbildar vi våra förare med att man ska vänta tills plattformsbommarna gått ner innan man kör förbi, säger Mathias Rosholm.

Det är Veolias tåg som på P4 Kronobergs film ses köra innan bommarna fällts ner helt på stationen i Lessebo och detta är något som skett dagligen under en längre tid.

När Mathias Rosholm pratar om att tågen har tillåtelse att köra innan bommarna fällts ner helt hänvisar han till en handbok som Trafikverket sammanställt. I handboken står det att tåget får börja köra men ska köra så sakta att skyddsanläggningen på perrongen hinner varna de som korsar spåret.

Men när Mathias Rosholm får se P4 Kronobergs film från Lessebo tycker han att föraren borde stannat innan bommarna gått ner och han lovar nu förändring.

– I det här fallet går klockorna igång när tåget närmar sig men jag tycker fortfarande att man ska stanna innan så bommarna hinner gå ner helt och hållet, säger han.

Veolia kommer nu göra något åt detta internt säger Mathias.

– I inledande syfte får vi skicka ut en informationsskrift till förarna som säger att Veolia Transport väntar till dess att plattformsbommarna har fallit på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".