Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
Växjö

"Jag trodde aldrig att Quick mördade Berglund"

5:04 min

Idag kom beskedet att åtalet mot Sture Bergwall för mord på Charles Zelmanovits läggs ned. Därmed är han i praktiken friad från de åtta mord han dömts för. Sture Bergwall har även kopplats ihop med ett mord i Växjö, ett mord som han enligt utredarna omöjligen begått.

I år är det 49 år sedan 14-årige Thomas Blomgren mördades i Växjö. Händelsen blev för några år sedan åter uppmärksammad, då Thomas Quick tog tillbaka flera erkännanden, bland annat det om mordet på Blomgren. Therese Gabrielsson på P4 Kronoberg gjorde 2009 en intervju med Sven Lindgren som ledde utredningen på 60-talet.

– Jag har alltid vetat att Quick var oskyldig, sa Sven Lindgren i intervjun.

Varje dag under två års tid arbetade Sven Lindgren med mordet på Thomas Blomgren. Och trots att han när P4 Kronoberg träffade honom, var 85 år gammal mindes han fortfarande tydligt hur pojken hittades i ett redskapsskjul, i närheten av Folkets park, en majdag 1964.

Ingen dömdes någonsin för mordet och 1989 preskiberades det. Men i början av 90-talet, fortsatte ändå historien. För då erkände plötsligt en patient på Säters sjukhus att det var han som mördade Thomas. Den mannen hette Tomas Quick.

Många ansåg efter erkännandet, att mordet på Thomas kunde ses som uppklarat. Men Sven Lindgren hörde aldrig till dem. Och i en dokumentär i Sveriges Television i vintras, tog Quick, senare Sture Bergwall, tillbaka erkännandet.

– Det stämmer bara med min teori, att det inte kan ha varit han. Quick var bara 14 år 1964 och mordet måste ha begåtts av nådon som var större och starkare än Thomas, sa Sven Lindgren i intervjun 2009.

Det kommer aldrig bli någon ny utredning kring mordet på 14-årige Thomas och för Sven Lindgren, som idag är avliden, spelade det inte heller nån roll. Han visste vem mördaren var, sa han. Det var en man som satt anhållen för mordet på 60-talet, men som Lindgren och hans kollegor tvingades släppa i brist på bevis.

– Det räcker för mig, konstaterade Sven Lindgren.

Bergwalls första reaktion på beskedet

 #link=357716#, tidigare kallad Thomas Quick, säger att han känner en oerhörd lättnad sen han idag fått beskedet om att även den sista domen mot honom rivs upp. Samtidigt säger han att det är viktigt att en granskningskommission går igenom hans fall så att inget liknande kan hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista