Mattias Lilja. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Kronoberg

Arbetssökande måste lämna in rapport till a-kassan

1:40 min

Den första september införs en stor förändring inom a-kassan. Arbetssökande kommer behöva lämna in skriftliga aktivitetsrapporter varje månad till arbetsförmedlingen, annars riskerar de sökande att förlora delar av sin ersättning.

Mattias Lilja är arbetssökande i Växjö och tycker det här är onödigt arbete.

– Det känns mest märkligt att de tycker att det här ska behövas, framförallt jobbigt och onödigt, det känns inte som något som behövs, säger Mattias Lilja.

Det är arbetsförmedlingarna som kommer anmäla ärenden till a-kassorna. Den här förändringen som klubbades av riksdagen i våras, det kommer innebära en stor ökning av ärenden hos a-kassorna, enda upp till 160 000 fler per år. Det har även anställts runt 150 stycken nya handläggare för att klara av det nya uppdraget.

För de arbetssökande blir det krav på att varje månad lämna in en skriftlig rapport, i den ska man beskriva vad som gjorts för att komma ur arbetslösheten. Mattias Lilja som är arbetssökande menar att många redan idag söker de jobb som krävs och att detta bara leder till mer redovisning.

– Andelen av de som är jobbsökande söker faktiskt jobb. Det är ju faktiskt en väldigt liten andel som bara ligger på sofflocket, de flesta är ju aktiva och söker jobb så för de flesta blir det bara extra redovisning, berättar Mattias Lilja.

Om man inte skickar in de här rapporterna riskerar man att förlora ersättning från a-kassan. Den som inte söker jobb tillräckligt aktivt idag eller missar en anställningsintervju får en sänkning med 25 procent under 45 ersättningsdagar.

Om en månad när det nya träder i kraft kommer bestraffningsåtgärderna se annorlunda ut, det kan börja med en varning där man har möjlighet att bättra sig, men även en såkallad åtgärdstrappa kommer införas. Katarina Mattsson är försäkringschef på a-kassornas samorganisation å berättar om trappan där bestraffningsåtgärder ökar succesivt vid fortsatt missskötsamhet med rapporterna.

– Åtgärdstrappan ökar antalet avstängningsdagar hela tiden och det finns upp till fem avstängningsnivåer innan du förlorar ersättningen helt, säger Katarina Mattsson, försäkringschef på a-kassornas samorganisation.

Arbetsförmedlingen gillar de nya reglerna

#link=357736#införs nya regler för arbetslösa, som då måste lämna in en aktivitetsrapport varje månad till Arbetsförmedlingen. Förmedlingen ska i sin tur rapportera till a-kassorna. Men trots fler ärenden ser Arbetsförmedlingen detta som en bra förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista