1 av 2
Carl Tobiazon berättar om polisens framgång på Facebook. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
2 av 2
Carl Tobiazon berättar att polisen har hittat ägare till stöldgods via Facebook. Foto Billy Abraha/Sveriges Radio
Växjö

Ägarna till stöldgods hittas via Facebook

Polisen hittar ägare till stöldgods via Facebook
1:43 min

Sociala medier har blivit en viktig del för att hitta ägare till stöldgods. Polisen har i ett år lagt upp bilder på beslagtagna saker.
– På Facebook har vi haft framgång, säger Växjöpolisen Carl Tobiazon.

Polisen använder dels sin egen webbsida och dels sociala medier för att hitta ägare till stöldgods genom att lägga ut bilder på sakerna. Carl Tobiazon säger att det inte har fungerat speciellt bra när de använder sig av den egna websidan. Det har däremot gått desto bättre när de använder sig av Facebook-sidan. Ett av flera lyckade exempel berörde ett bostadsinbrott.

– Vi lade ute bilder på smycken, och morgonen därpå fick jag ett samtal från en herre som hade haft inbrott i sin bostad. Efter lite kontroller kunde vi konstatera att det var den personens föremål, säger Carl Tobiazon.

Han säger att det är ytterst sällsynt att personer försöker lura till sig saker som egentligen tillhör någon annan.

– Alla föremål som läggs ut på hemsidan och på Facebook har ett eller flera unika kännetecken som bara den person som äger föremålet kan känna till. När en personen i telefonen nämner dessa kännetecken får vi anse att det är den personens föremål, säger Carl Tobiazon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".