Anna Sjödahl projektledare för EM i Växjö. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Växjös delaktighet i Fotbolls-EM utvärderas

1:32 min

Växjös delaktighet i Fotbolls-EM för damer utvärderas nu. Bland annat skickas en enkät ut till de som sett matcherna på plats.

Bakom detta står bland annat bolaget Växjö & CO som marknadsför regionen. Via mail har flera av de som köpt biljetter kontaktats och genom en enkät försöker Växjö & CO få svar på vilka effekter som fotbolls-EM hade på Växjö.

- Vi frågar om hur de uppfattat och upplevt mästerskapet. Det gör vi för att se om det får några effekter och det vi kommer mäta och titta efter är hur mycket pengar har det spenderats här. Vi kommer titta på sociokulturella effekter av mästerskapet men också miljömässiga effekter, säger Anna Sjödahl som har varit projektledare för fotbolls-EM för damer i Växjö.

Undersökningen görs av Växjö & CO tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län. Dels skickas det ut enkäter till de som sett mästerskapsmatcherna på plats men flera andra utvärderingar kommer också göras. Bland annat kommer utomstående forskare som följt mästerskapet se på om och i så fall hur mästerskapet skapat ringar på vattnet.

- Vi har ju mycket folk som varit involverade i detta, till exempel har det startats en flickfotbollsskola på test i Araby. Sådant är svårt att mäta i värden och det är sådana här olika typer av insatser som vi kommer få en rapport kring också, säger Anna Sjödahl.

När rapporten är klar är inte helt säkert ännu och projektledaren Anna Sjödahl vågar inte heller spekulera i vad resultatet av undersökningen blir.

- Ingen aning egentligen men det känns skönt att kunna ha en utvärdering som visar att det finns faktiska värden som vi får ut av det här. Det är viktigt att mäta det man gör för att veta om vi gör rätt saker och kommer vi få ut några effekter av det för det är ju det som vi ska få ha tillbaka våra pengar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista