1 av 2
Nävan överlever både torka och skugga. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Ninnie Edheimer hade med sig en stor bukett med nävor av olika sorter. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Nävan kan vem som helst odla

11 min

Det blev en extra somrig stämning studion när Ninnie Edheimer från Stenslanda tog med sig en stor bukett med rosa och blå nävor i ett tiotal olika sorter. Och nävor, det är något som alla kan odla, berättar Ninni i P4 morgon Odlar.

– Du kan ha tummen mitt i handen så kan du ändå odla nävor, för de kräver inget speciellt. De får då sällan några sjukdomar, ingen ohyra.

Det finns olika slags nävor, vissa sprider sig mer, vissa sprider sig mindre.
Nävorna har kvar fukten, för de torkar inte. Därför märks inte en torka på dessa växter.

– Så de är lika vackra hela tiden, de är väldigt tacksamma.

Ninnie har omkring 20 olika sorters nävor. Den gemensamma nämnaren att de har handflikiga blad och blommorna har fem kronblad. De blommar under en period och blomningen kan snabbt vara över.

– Blommorna doftar ingenting men däremot bladen doftar, det är en speciell nävadoft. 

Nävor är enkla växter, de tar sig ofta och man behöver inte så gröna fingrar för att lyckas odla dem i sin trädgård. Det enklaste är att köpa en planta som man låter växa till sig ett eller två år för att  sedan dela genom dra isär plantorna.

– Så av en planta kan du få 20 stycken, så du bara dra isär dem. Nu på hösten kan du plantera dem direkt i jorden eller sätta dem i krukor.

De kan växa hur som helst på olika platser och de tål sol, därför kan vem som helst odla en näva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista