1 av 3
Livsmedelsverkets har tidigare varnat för stort intag av mättade fetter. Foto: Paul J. Richards/Scanpix.
2 av 3
Nationella undersökningar visar att var fjärde svensk provat LCHF-kosten, skriver läkarna. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
3 av 3
Foto: Linda Forsell/Scanpix.
Sverige

"Fettdieter ökar risken för blodproppar"

Fettintaget hos svenskarna har stigit kraftigt de senaste åren. Nu varnar professorer vid Karolinska institutet för att de populära dieterna är ett hot mot folkhälsan. 
"Några svenska läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund uppmuntrar oss till ett obegränsat intag av grädde och bacon", skriver de i ett inlägg på DN Debatt idag.

Samtidigt som vi lever allt längre ökar både stroke och hjärtinfarkt bland unga kvinnor och män. Det visar en årsrapport från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut. Och det är främst personer med kort utbildning som drabbas.

En förklaring kan vara att vår alltmer feta kost ger högre blodfetter. Blodkärlen skadas och ökar risken för blodproppar.

"Budskapet om att äta mindre kolhydrater och mera fett, LCHF-kost, för att gå ner i vikt och att värna om sin hälsa har fått stort genomslag i Sverige."

en oroande utveckling med ökad försäljning av smör och rött kött och att vi fortsätter att äta mycket av socker och salt.

För den som motionerar är det ingen ursäkt för att frossa i feta mejeriprodukter och ost. Nya internationella studier visar nämligen att vi nordeuropéer sannolikt motionerar mest i världen medan vi också är stillasittande mest i världen.

"Detta måste mötas med en ökad vardagsrörelse tillsammans med bra mat."

Professorernas förhoppning är att alla snart tröttnar på "fettkriget och sockerfällan" och påminner om att det inte finns någon motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista