Foto: Ted S. Warren/Scanpix.
Växjö

Unga allt mer drogliberala

Unga allt mer drogliberala
1:00 min

Unga mellan 18 och 30 år är idag mer liberalt inställda till droger än vad man var förr. Det visar en nationell undersökning gjord av nätverket krogar mot knark. Och detta är något som Kronbergspolisen Scott Goodwin håller med om. Han ser en klar attitydförändring kring droger hos ungdomar.

– De har en helt annan inställning till detta. Det är många som inte tycker att det är farligt över huvudtaget och den här diskussionen är mer liberal nu när de pratar om framför allt cannabis och de typer av droger, och spice.

Den allt mer liberala inställningen till droger tror Scott Goodwin delvis beror på att det finns så många forum på nätet där det diskuteras öppet kring droger. Och till motsats från hur det var förr då man tystade ned allt kring försäljning och användning och diskussioner, så är det många unga idag som inte förstår riskerna med droger. Just eftersom det diskuteras lika öppet som så mycket som så mycket annat , då tycker de ofta att det är farligare med alkohol.

– Det är den här diskussionen som man hör hela tiden, att det är mindre farligt att röka cannabis än vad det är att dricka alkohol.

I Eftermiddag i P4 efter klockan 16 kan du höra ett längre reportage om just droger och inställningen bland unga.

Unga ser inte konsekvenserna med droger

Nu ska vi får träffa 23-åriga Erik - han har i flera år tagit amfetamin och ectsasy på fester och ute på krogen - men inte till vardags. Studio Etts reporter Sofia Thermaenius har träffat Erik (som egentligen heter någonting annat).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".