Jenny Rungegård VD Växjö City Samverkan. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Växjö

Få kvinnliga artister på årets Karl Oskar-dagarna

1:32 min

Den nionde augusti drar Karl Oskar-dagarna  igång med många artister på scener i Växjö. Men det är ytterst få kvinnliga artister bokade till festivalen. Något som även varit vanligt på andra evenemang i sommar.

Jenny Rungegård är vd för Växjö Citysamverkan och ser det som en slump att det har blivit såhär.

– Det har inte funnits någon som helst tanke att det är ganska så få kvinnliga deltagare. Vi ville ha artister som är aktuella, gärna med skivsläpp i år och det har vi fått flera stycken. Sedan handlar det mycket om tillgänglighet vilka som faktiskt kunde komma hit och inte. Så det här var ju en liten överraskning för oss när vi nu tittar på det och ser att det är faktiskt ganska många manliga i år, berättar Jenny Rungegård.

Det inte bara på Karl Oskar-dagarna som det är mansdominerat bland artister i sommar. På Familjefestivalen i Älmhult är de största artisterna bara män och på Olsmässan i Åseda var det också mest män. På Ljungbydagarna är det lite mer jämlikt, men fortfarande män som dominerar bland artisterna.

Jenny Rungegård på Växjö Citysamverkan berättar att de inte tänkt på könsfördelningen bland artisterna på Karl Oskar-dagarna.

– Den tanken har inte funnits, jag tror inte att det är det man tittar på, det spelar ju ingen roll vilket kön det är, utan man vill ju ha bra artister. Det är de som är aktuella nu som man lyssnar på, som man hör på radio kanske. Det är de man vill se och sen som sagt om det är en kille eller tjej, strunt samma, säger hon.

Samtidigt som det just nu är mest män klara för Karl Oskar-dagarna så menar Jenny Rungegård att det kan tillkomma fler kvinnor innan det är dags för evenemanget, och att könet inte är det viktigaste.

– Jag lägger själv ingen större vikt om det är övervägande tjejer eller killar utan blandningen är det viktiga av musikutbudet och vi känner att vi har fått till någonting för alla, berättar Jenny Rungegård vd för Växjö Ciysamverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista