1 av 2
Palsternackan är användbar på många sätt. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Siv Andersson hade med sig palsternacka till P4 morgon odlar. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Palsternacka- mycket mer än bara rötter.

11 min

Det är nog många som förknippar palsternackor med den här roten vi köper i affären. Men de är verkligen en prydnad att ha, berättar Siv Andersson från Bleddingenäs. Siv har odlat palsternackor sedan 40 år tillbaka och delade med sig av sina bästa tips i P4 morgon odlar.

– De blir stora och vackra, med stora kronor om man låter det stå kvar.

– Den kan vara lite tjurig om man säger så, för att är det väldigt torrt vill den inte komma upp. Men när den väl kommer upp, om man vattnar kanske, om vi inte får regn, så växer väldigt bra.

– Jag tycker de är väldigt goda, jag äter ju dem som de är, råa, som en morot bara. De är ju bäst nu när de är lite mindre, de får inte bli för stora.

Siv har haft palsternackor som har blivit minst 40 cm höga, men de går inte att äta, är för stora. Hon sår på våren, men det går också att så på hösten. De är bra att så flera frön på samma ställe för då blir de inte för stora.

– Jag gödslar aldrig, däremot lägger jag gräsklipp. Dels håller det ju fukten och sen är det ju näring också. Det är ett sätt att ta tillvara på gräset och håller ogräset borta. Man kan faktiskt skörda nu. 

Palsternackor som fått stå kvar i landet och sedan får gå i blom året efter och på så sätt får man eget frö. Det går också att lagra palsternackor.

– Jag har grävt upp dem och de ligger i en påse, i en nätpåse, som får ligga kvar till våren och sen börjar den själv att växa.

– Då tar man upp dem först på hösten och tar bort blasten och lägger dem i nätpåsen och gräver ned den på nytt, frostfritt då ju. Sen hämtar man där under vintern så mycket man vill ha. Sen är det alltid lite kvar och det får växa. De kan bli nästan två meter, jättehöga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista