Politiker ska sitta i nämnder, tycker Johnsson. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Alvesta

Inga kommunala bolag om Johnsson (M) får välja

1:19 min

Kommunalrådet i Alvesta, moderaten Mats Johnsson, vill avveckla alla kommunala bolag.

De bolag kommunen idag äger helt är Alvesta Energi, AllboHus Fastighets AB, Alvesta Renhållning och Alvesta Utvecklings AB, men Alvesta Utvecklings kommer avvecklas.

Energibolaget äger i sin tur även Alvesta Elnät AB. De kommunala bolagen ägs i sin tur av Alvesta Kommunföretag AB. Dessutom äger Alvesta kommun 70 procent i bolaget Huseby Bruk.

Men politikerna ska inte ägna sig åt den här typen av verksamhet, anser alltså Johnsson.

– Personligen är jag väldigt tveksam till att kommunen ska ha aktiebolag, utan vi ska ha fler såna bolag på den privata sidan. Min grundsyn är att politiker ska inte sitta i bolagsstyrelser, vi ska sitta i nämnder.

– Då får man också bort det här att allt blir offentligt.

Vilka fler bolag kan du tänka dig att avveckla?

– Det är för tidigt att säga innan jag förankrat det. Men jag är inte nöjd med konstruktionen, på sikt kommer de kommunala bolagen minska, säger Johnsson.

Mats Johnsson är P4 Kronobergs sommargäst idag 2 augusti. Efter klockan 16 hör du honom även prata om hans framtida planer och kommunsammanslagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista