Alvesta-alternativets Lars-Olof Franzén.
Alvesta

Alvestaalternativet lyfter frågan om bidrag till arbetskläder

"Det ska vara lika"
1:40 min

Alvestaalternativet kommer nu lyfta frågan om ett bidrag till de omsorgsanställda i Alvesta, för att de ska kunna köpa arbetskläder.

Det har tidigare funnits ett bidrag, men det har aldrig permanentats. Men det vill nu Alvestaalternativets Lars-Olof Franzén, som är vice ordförande i kommunstyrelsen, ändra på.

–- Vi har ju fria arbetskläder i övriga delar av kommunen, till exempel på gatukontoret, så jag förutsätter att det ska vara lika, säger Lars-Olof Franzén.

Det var igår P4 Kronoberg berättade att omsorgspersonal i Växjö kommun måste tvätta sina arbetskläder hemma och dessutom anser man att de kläder man får inte räcker till.

Efter det hörde lyssnare av sig och sa att man i Alvesta kommun överhuvudtaget inte får några arbetskläder, de får man köpa själv för egna pengar. För två år sen var det annorlunda i Alvesta, då fick de anställda inom omsorgen 1000 kronor, att köpa kläder för, att ha på jobbet. Men det beslutet blev inte förlängt. Men Lars-Olof Franzén vill alltså återinföra en ny sån klädpeng.

–- Om det är just en tusenlapp som kan jag inte ge mig in på, men det ska ju inte vara deras privata kläder de ska behöva ställa upp med, säger han.

Nej, hur mycket pengar man bör få kan Lars-Olof Franzén inte svara på. Men frågan är viktigt, speciellt eftersom anställda på andra förvaltningar, där de anställda har traditionellt manliga yrken, får kläder gratis.

–- Oavsett vilket kön det är måste man ha samma förutsättningar, det ska inte skilja något.

Så detta är en fråga ni kommer ta upp i höst?

–- Ja, nu har ni aktualiserat den, så det ska vi titta på.


Läs också:

Omsorgschefen: Ingen risk att tvätta arbetskläder hemma

Vårdspersonal tvingas tvätta arbetskläder hemma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".