1 av 3
- Vi ser inget positivt med sjögullet. Foto: Tomas Lindberg
2 av 3
En av vikarna som sjögullet har tagit över. Foto: Tingsryds kommun
3 av 3
Stora problem med vattenväxten sjögull ökar i Brändeborgs- och Hönshyltefjorden. Foto: Tingsryds kommun
Tingsryd

Sjögull en vacker pestväxt som man vill utrota

1:44 min

De stora problemen med vattenväxten sjögull ökar i Brändeborgs- och Hönshyltefjorden, norr om Ryd i Tingsryds kommun. Den expanderar och finns nu i allt fler vikar.

Sjögullets som är näckrosliknande växt introducerades i sjösystemet för 15 år sen. De täta bestånden med långa rötter ner till botten förstör badplatser och sportfisket hämmas.

– Risken är att den till slut täcker hela sjön, medeldjupet här är Hönshyltefjorden är tre meter och man säger att sjögullet växer ner till tre meters djup. Så kanske om ca 20 år har vi en gul matta över hela sjön, säger Ronnie Nilsson som är ordförande för Fiskevårdsområdet.

Vi åker tvärs över sjön till en av vikarna som sjögullet har tagit över. Blommorna lyser kraftigt gula i solskenet. Det är bedårande vackert. Humlor, bin och fjärilar gillar de gula blommorna och suger nektar.

Men Ronnie Nilsson och hans grannar som bor runt sjön är inte lika glada över den gula blomprakten.

– Vi ser inget positivt med sjögullet. Jag är rädd för att sjögullet nu sprider sig ner till laxfisket i Mörrumsån nedanför Fridafors. Då blir det inte lätt att landa en lax som går in i ett bälte med sjögull.

När båten närmare sig sjögullet stänger Ronnie Nilsson av motorn och ror in i ett hav av gula blommor. Det är viktigt att inte skada växten.

Delar man sjögullet i smådelar kan delarna flyta iväg och etablera växten i en tidigare opåverkad vik.

För att bekämpa sjögullet har Tingsryds kommun satsat en miljon kronor i ett treårigt projekt. En av bekämpningsmetoderna som används går ut på att man över sjöbotten lägger en säckväv, som skuggar och dödar sjögullets rötter.

– Vi tror att det kan vara en framkomlig väg. Säckväven hämmar sjögullet. Vi har laget ut en väv över en liten yta på 1500 kvadratmeter och där växer den inte, men som du ser är det stora ytor som sjögullet ockuperar, så vi vet inte hur det här ska sluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista