Fler äldre klarar sina grundläggande behov själv. Mycket tack vare hjälpmedel som rullatorer, tror Stefan Fors på Ageing research center.
Sverige

Fler gamla mår dåligt - men fler klarar sig själv

1:55 min

Hälsan för Sveriges äldsta har inte blivit bättre på 20 år, det menar svenska forskare i en ny studie. Tvärt om lider allt fler av värk och psykiska besvär. Men paradoxalt nog, så är det också allt fler gamla som klarar sina grundläggande behov själva.

– Jag klarar mig bra själv. Jag har mina händer, mina fötter och huvudet att tänka med, säger 97-åriga Viola Främst från Uppsala.

Att klara sig själv är viktigt för äldres livskvalitet, ochch allt fler svenskar blir gamla. Om medelåldern fortsätter att öka i samma takt, kommer hälften av alla som föds idag kunna uppleva sin 100ade födelsedag. Men frågan som forskarna länge har debaterat är: får vi fler friska år eller fler sjuka?

En ny studie som publiceras i nästa nummer av läkartidningen menar forskarna att hälsan inte har blivit bättre för svenskar mellan 77 och 98 år, de senaste tjugo åren. Tvärt om är det fler som lider av värk eller psykiska besvär.

Resultaten kan vara kontroversiella. Trots att det finns omfattande forskning i Sverige och övriga världen så pekar olika studier åt olika håll. Vissa pekar på att äldre visst blir allt friskare och har färre funktionshinder än tidigare.

Den nya studien pekar också på att det är det fler som själva klarar sin grundläggande behov, som att äta, tvätta sig och gå på toaletten själv. Trots att de alltså inte har fått bättre hälsa. Något av en paradox, kan tyckas. Stefan Fors från Aging Research Center i Stockholm är en av författarna. Han tror det beror på att det finns bättre hjälpmedel i vardagen.

– Rullatorer och andra hjälpmedel har gjort stor skillnad i många äldres liv. Det är viktigt för äldre att vara självständiga.

Fler blir självständiga enligt studien. Men vad säger Stefan Fors om den stora frågan. Får vi fler friska år?

– Fler och fler av oss kommer uppleva en period som sängbundna. Fler kommer också uppleva en period som friska äldre, där vi kan resa runt och spela golf.

– Så fler friska år, följt av fler sjuka år, sammanfattar Stefan Fors.

Tillbaka till 97-åriga Viola Främst. Hon tror inte att fler kommer klara sig själva i framtiden.

– Inte det uppväxande släktet i dag inte. De är mer bortskämda i dag och de kommer vilja ha mera hjälp.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista