Mikael och Jenny Holmbeck valde att ta Jennys efternamn när de gifte sig. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Kronoberg

Namntradition bryts vid giftermål

1:29 min

Traditionen att kvinnan tar mannens efternamn vid ett giftermål blir allt mer ovanlig. Allt fler väljer att ta kvinnans efternamn och vanligast i landet är det i Kronobergs län.

Traditionellt har det varit kvinnan som tar mannens efternamn när de gifter sig, men nu är namntraditionen på väg att överges.

Lagen som gjorde det möjligt för mannen att ta kvinnans efternamn kom för drygt 30 år sedan. Sedan dess har antalet par som tar kvinnans efternamn ökat stadigt i hela landet.

Kronobergs län toppar listan i landet. Förra året valde fjorton procent av brudparen här att ta kvinnans efternamn. Ett par som valde att göra detta är Mikael och Jenny Holmbeck där Mikael tidigare hette Jonsson i efternamn.

– Det var väl egentligen Jenny som absolut inte ville byta och jag fick ge med mig helt enkelt, säger Mikael Holmbeck.

Han berättar också att han var lite traditionellt inställd till en början och ville inte byta efternamn men efter lite övertalning kom han på andra tankar.

– Det är ju så att Jonsson heter många och Holmbeck är lite mer ovanligt, tillägger Jenny Holmbeck.

Något annat som också blivit vanligare är att båda behåller sina tidigare namn. Men det är fortfarande vanligast att kvinnan tar mannens efternamn, något som görs i två av tre fall även om siffran har sjunkit.

För Mikael var det en ganska stor omställning men han vande sig till slut vid att ha ett nytt efternamn

– Det tog lite tid innan man vande sig, speciellt när man skulle skriva under med sin namnunderskrift, då var det många gånger man höll på att skriva fel. Men det gick ganska fort att vänja sig, i dag tänker jag inte att jag heter något annat, säger Mikael Holmbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista