Vissa konstnärsfärger innehåller kadmium. Foto: Quique Garcia/AFP/Scanpix
Alvesta

Alvesta vill minska kadmiumhalterna

1:36 min

Alvesta kommun nu vill minska halten av tungmetallen Kadmium i slammet från reningsverket. Bland annat rekommenerar de nu konstnärer att inte använda färg med kadmium i.

För även om många produkter har blivit kadmiumfria, så finns det fortfarande ett undantag, berättar Anna Gilius, miljö- och kvalitetskonsult i Alvesta kommun.

– De flesta produkterna har det förbjudits att använda kadmium i sedan 80-talet. Men då är det ju en produkt kvar som blivit ett undantag och det är just hobby och konstnärsfärger.

Men nu kommer Sverige och miljöministern att verka för att få ett förbud i EU. Så kemikalieinspektionen kommer att lämna in ett begräsningsförslag till EU. Ägare till en färgtub som innehåller kadmium kan ändå ta hand om det, berättar Anna Gilus.

– Då tar man hand om trasor och spill som man har och samlar ihop det. Sedan så lämnar man det märkt med kadmiumhaltigt avfall till återvinningscentralen.

Alvesta kommun vill minska kadmiumhalten i slammet från reningsverket och det är en del av en kampanj i miljöarbetet.

– Vi jobbar ju med uppströmsarbete för att förbättra slamkvalitén. För att målsättningen är att få tillbaka näringen till åkermark igen. Och då vill vi ha bort så mycket oönskade ämnen som möjligt i slammet.

Varför är det så farligt med kadmium?

– På sikt anrikas det i kroppen och leder till bland annat benskörhet, och är ju cancerframkallande också. Det är ju ett giftigt ämne.

Sara Bäckmo/P4 morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista