Bo Larsson. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Kalmar

Fyrkammarbrunn kan minska utsläpp från enskilda avlopp

1:15 min

En ny typ av avloppsbrunn skulle kunna minska läckagen av gödningsämnen från enskilda avlopp som inte håller måttet. Uppfinnaren Bo Larsson från Kalmar har tagit fram en fyrkammarbrunn som använder vattnets rörelse för att rena avloppsvatten.

Fyrkammarbrunnen är 4,5 meter lång och uppdelad i fyra skivor, där slammet fångas upp i fyra steg med hjälp av vattnets rörelse. Idén har uppfinnaren Bo Larsson fått från havet.

– Fanns inte vågorna på havet så skulle havet surna, så enkelt är det, säger Bo Larsson.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten är hälften av Sveriges enskilda avlopp för dåliga, och tillsammans släpper de ut lika mycket fosfor som landets kommunala reningsverk tillsammans.

Förenklat är syrebrist en av orsakerna eftersom reningsanläggningar som till exempel brunnar behöver syre för att bryta ner avloppsvatten. Det här har Bo Larsson löst genom att dela upp sin brunn i fyra skivor där vattnet syresätts med hjälp av små vattenfall, som skapas av en nivåskillnad på tio centimeter mellan skivorna.

Två fyrkammarbrunnar har testats på sammanlagt sex hushåll under ett år. Enligt Bo Larssons siffor så renar brunnarna 96 procent av avloppsvattnet efter ett år. Trots de positiva resultaten är det ännu osäkert om fyrkammarbrunnen kommer att komma ut på marknaden.

– Vi tycker att det är en bra lösning, sen finns det ju fler lösningar än mina. Så det är väldigt svårt att säga, säger Bo Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista