Steve Jönsson är visar en av stenarna som lagts ut för att ge skydd åt småkräftor. Foto: Tomas Lindberg
Kronoberg

Den hotade flodkräftan frodas i Vissjön

1:43 min

Den svenska flodkräftan blir allt ovanligare i Kronobergs län. Kräftpesten slår ut den i sjö efter sjö och i de flesta sjöar där flodkräftan klarat sig från pesten, finns den kvar i mycket små bestånd. Men Vissjön sydväst om Agunnaryd är ett unikt undantag.

Där finns det enligt länsstyrelsens inventering gott om flodkräftor.

– Det känns bra och det är trevligt att man kan fiska dem också. Det finns ju inget godare än att äta en svensk flodkräfta, säger Steve Jönsson, ordförande för Vissjöns fiskevårdsförening.

Frågan är nu hur länge flodkräftan i Vissjön mellan Ljungby och Älmhults kommuner kommer att klara sig från att drabbas av kräftpesten. Kräftpesten är en vinnare och den bereder nu ut sig över hela Sverige.

Länsstyrelsens kräftinventering som genomfördes förra året visade att den utrotningshotade och rödlistade flodkräftan bara finns kvar i 15 sjöar och vattendrag i länet. Det är en minskning med 42 procent jämfört med år 2000. På 12 år har flodkräftan i ytterligare 11 sjöar och vattendrag slagits ut av kräftpesten.

I de flesta sjöar där flodkräftan ändå håller sig kvar rör det sig om små bestånd. Vissjön, enligt Länsstyrelsens inventering, är ett lysande undantag där det finns gott om flodkräftor. Hör Steve Jönsson, ordförande för Vissjöns fiskevårdsförening.

– Det är nog att det inte finns någon tillrinning här och att vi har slutat plantera in ål. Och då har vi hjälpt dem så de kan växa till sig.

Men kräftpesten lurar runt hörnet. Den finns i många sjöar inte långt i från Vissjön. Nu går det att skydda sjön från att drabbas från kräftpest. Burar och kanoter som ska tas dit måste desinfeseras och all agnfisk som sportfiskare använder måste först ha varit djupfryst om man tar agnfisken från ett annat vatten.

Att släppa in en signalkräfta i sjön är det största hotet. Alla signalkräftor är nämligen smittade med kräftpest.

– Det är bara att hoppas på att ingen kommer här och lägger i en signalkräfta, säger Steve Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista