Arkivbild. Cyklarna på bilden är inte de stulna. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö

17 stulna cyklar hittade i Tyskland

1:32 min

Av ren tur stoppade den tyska polisen en skåpbil på väg söderut i Europa. I lasten fanns 17 cyklar av finare fabrikat, tillsammans värda omkring 50 000 kronor, som anmälts som stulna i Växjö - alla inom loppet av två dagar i mitten av juli.

Den 18 juli stoppade den tyska polisen en skåpbil i en rutinkontroll i Passau på gränsen till Österrike. I skåpbilen fanns 17 stycken cyklar av finare fabrikat och skick. I bilen satt två personer som visade upp ett kvitto att de skulle ha köpt cyklarna från ett företag i Växjö för 2 500 kronor styck. Men den tyska polisen blev misstänksamma, beslagtog cyklarna och efter förhör frigavs de båda männen, misstänkta för stöld alternativt häleri.

En av de misstänkta var skriven i Växjö. Det internationella polissamarbetet kopplades då på och det togs kontakt med svensk polis.

– Vi kunde då ganska snabbt konstatera att 15 av de här 17 cyklarna var tillgripna på olika adresser i centrala Växjö, säger Carl Tobiazon, godsspanare vid Kronobergspolisen.

Cyklarna stals mellan den 14 och 16 juli på olika platser i Växjö. Efter polisanmälningar med uppgifter från målsägarna ska cyklar först ha stulits på I11-området, efter det utanför City Gross, vid Myresjöhus Arena, bostadsområdet på Väster och slutligen Gamla norr och på Campusområdet. Godsvärdet på de 17 cyklarna tros ligga omkring 50 000 kronor.

– Det här är ju en affärsverksamhet, det är jag fullständigt övertygad om. Det är nog så att man är på väg att göra sig en förtjänst genom att sälja dem i söderöver i Europa och göra sig en förtjänst. Man har ju valt ut cyklar med omsorg, säger Carl Tobiazon.

Nu pågår utbyte av information mellan den tyska och svenska polisen, för att de sedan ska kunna organisera upp det så att cyklarna kan fraktas tillbaka till Sverige. Alla utom två som får stanna kvar i Tyskland, eftersom de stals av två tyska turister när de var i Växjö för att besöka fotbolls-EM.

Enligt Carl Tobiazon är det ovanligt att anträffa den här mängden cyklar.

– Jag känner inte till något likanden ärende. Det man slås av är den här förslagenheten som de här personerna uppvisar genom att man förfalskat kvitton och handlingar just för att ta sig igenom alla kontroller man kan råka ut för när man fraktar godset. Det tyder på att det är en professionell affärsverksamhet man sysselsätter sig med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista