Väder

Varning för kraftig åska

Ett större regn- och åskväder drar in över Västsverige i eftermiddag. SMHI har gått ut med en klass-1 varning för kraftig åska. Varningen rör Västra Götalands län, Hallands län och vissa delar av Jönköpings län och Kronobergs län.

En klass 1-varning för åska betyder risk för omfattande åska som medför "stora störningar i el- och telefontrafiken", enligt SMHI:s definition. Det kan också innebära kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.

Varningen innebär att det är 25 procent risk för 25 nedslag i timmen inom en radie på tio kilometer.

– Det är kraftig åska, som just nu ligger över Danmark. Ett frontsystem kommer in från väst med kall luft. Det får den varma och fuktiga luften att stiga, vilket gör att bymolnen tornar upp sig rejält, säger Sjöstedt.

När åskvädret sedan drar vidare mot nordost minskar regnet i styrka och risken för blixtar och dunder avtar. I kväll rör sig regnvädret till östra Götaland och upp över västra Svealand.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista