Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 morgon odlar

Den frodiga och användbara squashen

Publicerat tisdag 6 augusti 2013 kl 10.26
Den frodiga och användbara squashen
12 min
1 av 2
Sommarsquash och dess blomma, som går att äta. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Squashen är mycket användbar i matlagning. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio

Vi är vana att äta squash men visste ni att även dess blommor går att äta!?! Inger Arvidsson från Virestad hade med sig två stora sommarsorter och en lejongul squashblomma till P4 morgon odlar.

Squash- en gurkväxt med en till två decimeter stora blad och den är väldigt lättodlad samt ger ett fantastiskt resultat.

– En planta kan ju ge hur många squash som helst och den är vacker och så användbar i matlagningen. Den har jättevackra, enormt gula blommor.

 I år har Inger har två olika sorters sommarsquash vilka kommer tidigt på säsongen jämfört med vintersquashen.

– Sen är inte den så lagringstålig, skalet blir inte lika hårt.

Det går att använda squashen till allt, med sin milda, fina smak.

– Som bas i soppor är den ju fantastisk.

Squashen har hur mycket växtkraft som helst, om den får tillräckligt med bra jord. Det gäller att veta hur frostkänligt det är där man bor eftersom squashen är extremt frostkänslig. Växten behöver mycket värme, annars kan fröna ruttna och dessutom behöver den mycket vatten och lite gödsel, exempelvis gräsklipp.

– Blommorna är ätbara, kan fylla dem men också att man friterar dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".