Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Första labbodlade hamburgaren

Publicerat tisdag 6 augusti 2013 kl 09.20
Gjord av 20 000 muskeltrådar
1:50 min
1 av 2
Den konstgjorda hamburgaren kostade 2,2 miljoner kronor att få fram.
2 av 2
Färsen har odlats fram av stamceller från nötboskap. Foto:Maastricht university

Efter fem års intensivt arbete fick forskaren Mark Prost och två matskribenter smaka den första hamburgaren gjord av köttfärs som har odlats fram från stamceller i ett labb. Den här enda hamburgaren kostade ungefär två och en halv miljon kronor.

Mark Prost såg nöjd ut när han tuggade på sin hamburgare inför TV-kamerorna igår. Han har odlat köttet till sin burgare genom att ta stamceller från kor, och sedan odla upp dem till muskelceller i skålar på ett labb. En teknik som från början utvecklades för att odla organ till transplantationer.

Julie Gold är lektor i biologisk fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och forskar kring odlat kött, och enligt henne kan det här vara en av många lösningar för att hantera de stora miljöproblem som en ökande köttkonsumtion ställer till med.

– Många vill äta kött och det här skulle kunna vara ett alternativ, säger hon.

Beräkningar visar att odling av kött - förutsatt att tekniken utvecklas och blir billigare och effektivare än idag - skulle kräva mindre energi, ge mindre utsläpp av växthusgaser och använda mycket mindre vatten jämfört med att föda upp djur på det sätt vi gör idag. När det gäller kött kan man än så länge bara göra något som liknar köttfärs av tusentals tunna muskeltrådar. Att odla hela köttbitar är nästa stora utmaning enligt Julie Gold.

– Den största milestone skulle vara att kunna odla en hel stek eller filé. Det är en jättestor utmaning, både för matintresset men även medicinskt när det gäller att odla organ för transplantationer, säger hon.

Svårigheten, både när det gäller odlat kött och organ för transplantationer är att skapa något som fungerar som blodkärl så att alla cellerna får ordentligt med näring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".