Sven och Sven-Åke Karlsson, biografägare när Fäbodjäntan visades.Foto: Martin Eriksson/SR
Eftermiddag i P4

När Fäbojäntan kom till Skattungbyn

25 min

I maj 1978 rullade ett filmteam in med sina kameror och mikrofoner i lilla Skattungbyn utanför Orsa i Dalarna. Under några intensiva veckor skulle de spela in en kulturfilm.

Ja, det var i alla fall vad teamet sa till de invånare som frågade. Men i sådana fall får filmen Fäbojäntan anses vara en något annorlunda kulturskildring.

I dokumentären om Fäbojäntan berättar Martin Eriksson på P4 Dalarna historien bakom det som brukar beskrivas som den svenska filmhistoriens största kultrulle någonsin.

– Jag fick höra så många berättelser om Fäbojäntan när jag växte upp, och ju mer jag fick höra när jag började gräva, desto mer intresserad blev jag, säger Martin, som i sin dokumentär fokuserar på vad som hände när filmteamet kom till Skattungbyn och Orsa.

– Historierna om Fäbojäntan är många, och de lever kvar än idag. I vissa fall är det ett känsligt ämne.

Hör kulturjournalisten Camilla Carnmo om Fäbodjäntan

Camilla Carnmo. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

"Den var så usel att den blev komisk". Kulturjournalisten Camilla Carnmo pratade om filmen Fäbodjäntan och om erotik och porr i Förmiddag i P4. Hör henne här: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista