Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix
Småland

Anmälare larmar om gamla ägg

En äggproducent i Småland märker om gamla ägg med nytt datum. Detta enligt en anonym anmälan till Livsmedelsverket. Enligt anmälan ska man nyligen ha märkt om tre veckor gamla ägg innan de skickats till en livsmedelsbutik.

Äggen ska ha förvarats i ett förråd med en temperatur på 25 grader under dessa tre veckor.

Äggproducenten har också problem med smuts och ohyra, enligt anmälan. Den som gjort anmälan hoppas att Livsmedelsverket gör en oanmäld inspektion.

Spåra ägget via stämpeln

På varje ägg i kylskåpet hittar du en stämpel. Den talar om var ägget kommer ifrån och hur det har producerats.

Exempel: 2SE462-3

Först kommer numret 0 till 3. Siffran 0 innebär ekologisk produktion. 1 betyder att äggen kommer från frigående höns med tillgång till utomhusvistelse. 2 innebär att hönsen gått fria inomhus. 3 betyder att hönan suttit i bur.

Bokstäverna SE visar att ägget är svenskt.

De avslutande tre siffrorna är numret på gården och siffran efter strecket visar vilket hönshus som ägget värpts i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".