1 av 4
Annika Erlandsson står i det kök där hon gör sin glass. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 4
Annika Erlandsson har producerat glass sen 2010. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 4
Annika Erlandsson använder sig av närproducerade mejeriprodukter och råvaror så mycket hon kan. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 4
Annika Erlandsson håller till i en gammal församlingsgård i Alstermo. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Uppvidinge

De små glassföretagen ökar

1:30 min

Glass hör sommaren till och antalet glassfabriker ökar i Sverige enligt statistik från SCB, då främst de små glassföretagen.

Annika Erlandsson är en av dem som har ett litet glassföretag och hon visar runt i köket där glassen görs.

Hon har producerat glass sen 2010 och håller till i en gammal församlingsgård i Alstermo. Själv säger Annika Erlandsson att det är en fritidssysselsättning men hon gör det av flera olika anledningar.

-Mest för att det är roligt och sedan så har man ju blivit lite mer skeptisk till alla tillsatser och sådant i livsmedel över huvud taget, berättar Annika Erlandsson.

Statistiken från SCB säger att småglassföretag ökar och då främst bland mjölkbönder som utökar sin verksamhet och vill kunna öka lönsamheten.

Även om Annika Erlandsson inte har mjölkkor så använder hon sig av närproducerade mejeriprodukter och råvaror så mycket hon kan. Hon tror att intresset kommer att öka, eftersom människor blir mer och mer medvetna om risker med konstgjorda ämnen. Men intresset för närproducerat menar Annika Erlandsson varierar.

-Det är nog väldigt olika skulle jag tro, men jag tror att det ökar mer och mer. Många kommer att öppna gårdsbutiker i samband med sådant här. Ja, det är för att man ska ha något mer ben att stå på, på landsbygden, än bara kanske mjölkproduktion till exempel. Vi blir väl mer och mer medvetna om att man får varningar om att saker är cancerframkallande, så snart kan vi inte äta någonting, säger Annika Erlandsson som producerar glass i Alstermo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista