1 av 4
Tone Sundberg Brorsson gillar att roller derby är en sport som domineras av tjejer. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 4
Erica Engdahl kommer troligtvis att bli vald ordförande i Växjö Roller derby förening. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 4
Roller derby är en sport som utövas på rullskridskor. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 4
-- Alla typer av tjejer behövs, berättar Tone Sundberg Brorsson. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Växjö

Roller derby- en sport för alla typer av tjejer

1:39 min

Hårda tacklingar, rullskriskor, och bara tjejer. Det handlar om en ny sport i länet, nämligen roller derby. Och ikväll är det uppstartsmöte, där Växjö roller derby officiellt blir en förening. Men vad är då roller derby?

Tone Sundberg Brorsson som förslagsvis kommer bli vice ordförande i föreningen är ute och övar på sina rullskidskor uppe vid Linnéuniversitet och beskriver vad det är.

– Det är en sport där det är tjejer som dominerar till skillnad från alla andra sporter som domineras av män och där tjejer får vara med på ett hörn på något sätt. Sporten är väldigt bra för just att det är centreras mycket kring höfterna, kvinnor har mycket där. Så att det är schysst att det är en tjejsport på något sätt.

Roller Derby är en kontaktsport som utövas på rullskridskor på fyra hjul. Kortfattat går den ut på att spelare i två lag kör på en oval bana samtidigt. Poäng delas ut till den spelaren som kallas jammer, när den kör om motspelare i andra laget. De andra spelarna har i uppgift att hindra den här jammern i motståndarlaget att ta sig förbi, samtidigt som de ska försöka få fram sin egna jammer så att den kan ta poäng. Roller Derby är helt nytt här i Växjö men har spelats i Sverige under några år och kommer ursprungligen från USA.

Erica Engdahl är en av de som drog igång att det skulle bli en förening här.

– Jag och en kompis, som under en period nu under våren, har liksom tänkt att, vad synd att det inte finns roller derby i Växjö. Vad synd att vi ska behöva åka till Malmö eller Göteborg för att få titta, tänker vi. Varför ska det vara så, nu kör vi!

I kväll är det alltså dags för det första mötet där det officiellt blir en roller derbyförening i Växjö. Träningar kommer förhoppningsvis att komma igång i september och det finns ingen typisk roller derby-kropp, menar Erika Engdahl.

– Alla typer av tjejer behövs, det är inte så att du måste vara supervältränad och måste vara lång och smal och hej och hå. Nej, så är det inte i roller derby för de lagen som bara har såna, det går inte vidare bra för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista