Gymma eller inte gymma? Foto: Scanpix.
träning

Ungdomars dopningstolerans ökar

1:29 min

Unga får en allt mer liberal syn till dopning. Det visar en studie som organisationen Ren Idrott har gjort.

– Men jag skulle aldrig använda något sådant, säger 20-årige Edwin Hjertberg i Växjö.

Edwin Hjertberg styrketräningar och springer flera gånger per veckan. Men att dopa sig för att nå resultat skulle han aldrig kunna tänka sig.

– Jag är emot all sorts av dopning. Jag skulle inte kunna klara att leva med vetskapen av att jag har fuskat, säger han.

Det är drygt 1000 barn, ungdomar och unga vuxna som har varit med i en nätundersökning som organisationen Ren Idrott har gjort, om hur unga ser på dopning. Bland annat uppgav 15 procent av de tillfrågade pojkarna, som är mellan 15 år och 25 år, att de kan tänka sig att ta ett piller som gjorde dem bäst i världen, även om det innebar att de dog inom 30 år.

Ungefär hälften av de tillfrågade i samma åldergrupp tror inte eller tvekar på att det går att bli bäst på att springa 100 meter utan att dopa sig.

Enligt Mia Sparrow, som är verksamhetschef på Ren Idrott, har det skett en förändring jämfört med liknande undersökningar som har gjorts tidigare.

– Förut har man sett en större tolerans bland killar jämfört med tjejer. Men nu har även tjejer fått en mer liberal syn på dopning, säger hon.

22-åriga Olivera Bobuiescu i Växjö har kompisar som har använt sig av dopning men det är ingenting som hon själv skulle kunna tänka sig att prova.

– Det förstör kroppen mer än vad man tror, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista