1 av 2
Näckrosen renar din damm från alger. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Salomonsson tog med sig en näckros till P4 morgon odlar. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Näckrosen- en fröjd för ögat och vattnet

9:39 min

Näckrosen är en kär växt som nog för många förknippas med en sjö under sommaren. Men det går utmärkt att odla den i ett vanligt, vattentätt kärl. Stefan Salomonsson från Markaryd tog med sig en elegant, ljusrosa näckros till P4 morgon odlar.

Intresset för näckrosor har växt fram sedan Stefan startade sin växtbutik i Markaryd och han började nischa sig på området vatten.

– Det finns så många olika färgkombinationer och det är ju en otroligt bra snittblomma, som kan användas hur länge som helst, både bladen och blommorna.  Det gäller ju att det är solljus när blommorna ska slå ut, men annars står de jättelänge.

Näckrosen planteras i ett  lergranulat och själva rotunderlaget är en jordstam som tar upp näringen från vattnet och leran.

– Du behöver inte vattna till exempel, den sköter sig helt enkelt själv.

Näckrosor finns att köpa i trädgårdsbutikerna. Det går utmärkt att plantera näckrosor i ett vattentätt kärl om man inte har en egen damm. Under frosttider måste näckrosen stå i en hink med lite vatten i en källare, kallförråd eller garage. För själva rotdelen tål inte att frysa.

– Du köper en planta i butiken och en planteringskorg, nätkorg, som du fyller med näckroslera. Så sätter man själva plantan som man planterar vilken växt som helst, lägger lite sten ovanpå leran och så sänker man ned korgen i dammen eller i kärlet.

Det gäller att sätta en näckros på halva djupet först, för sänks den ned för djupt så kan den drunkna eftersom den andas genom bladen. En stor fördel med växten är att den minskar algtillväxten.

– Dels så skuggar den vattenytan så att det inte blir så mycket solljus som alstrar alger. Och dels så tar den näring från vattnet som algerna annars skulle ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista