Lupiner hotar hotar att ta över faunan vid vägarna. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Kronoberg

Röjning längs vägarna skapar bekymmer

1:31 min

Lyssnare har mailat P4 Kronoberg och klagat på att det fortfarande inte har blivit klippt utmed några av länets vägar och att därmed sikten bland annat försämras.

Men Anders Bengtsson, som är projektledare för underhåll på Trafikverket i Kronoberg, säger att de håller tidsplanen för röjningen, men att det också kan se bevuxet ut på grund av att växtligeheten kom i gång så snabbt i våras.

– Det är enligt kontrakten då på våra entreprenörer att vi börjar kring midsommar och sen så de större vägarna ska vara då röjda fram till i slutet av augusti. Och sen har vi även det mindre vägnätet in i september sedan.

Det är ett bekymmer med säkerheten för de som kör maskin vid vägarna. Vid de vägar som har mittvajer blir det ett stopp och då kan inte bilarna köra fom.

– Nu har vi ju extra skydd, som påkörningskuddar bak som skyddar om det kommer någon bil bakom, berättar Anders Bengtsson

Människor har även hört sig till underhållsavdelningen på Trafikverket och varit upprörda över att växter som lupiner stryker med i röjningen. Människor tycker lupinerna är vackra. Och det förstår Anders Bengtsson, men säger att det är för att andra växter också ska få rum, då lupinerna helt tar över annars. Så röjningen gynnar växtligheten.

Sara Bäckmo/P4 morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista