Gösta Brodén från Torpsbruk med produkten. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Anmälningar ökar till Konsumentverket

5:37 min

Allt fler anmälningar kommer in till Konsumentverket gällande kunder som fått hem varor de inte beställt. En som råkade ut för detta är Gösta Brodén från Torpsbruk.

Gösta Brodén fick hem ingefäratabletter som han blev betalningsskyldig till. Men det var fel person företaget Supershopping försökte lura.

– De har inte fått en krona av mig, säger han.

Under det första halvåret i år har Konsumentverket fått hundratals anmälningar om reklam på bland annat Facebook, en ökning som Konsumentverket själva kallar explosionsartad. Det är annonser om fettförbränning och viktnedgång som genom ett klick leder till en sida som ser ut som en nyhetssida där man testat preparaten och garanterar resultat. Ofta lockas också konsumenter att beställa varor som sedan visar sig kosta mycket mer än vad man först trott.

Men det finns också de som helt plötsligt får varor hemskickade utan att de vet hur det gick till. Detta hände Gösta Brodén vilket vi rapporterade om tidigare i våras.

Men vad hände sedan? Tvingades Gösta betala de där tabletterna?

– Nej jag polisanmälde företaget, anmälde till Konsumentverket och sedan skrev jag ett brev till företaget där jag bestred fakturan och berättade att jag hade anmält dem, berättar Gösta.

Och sedan fick han ett brev där det stod att han var borttagen ur företaget Supershoppings kundregister och att han kostnadsfritt kunde skicka tillbaka tabletterna eller behålla dem.

Saken är den att Gösta vet med all säkerhet att han har aldrig beställt dessa tabletter. Ett fenomen som blir allt vanligare enligt Emma Hedge jurist på Konsumentverket. Det kan vara så att du har deltagit i en undersökning, svarat på en enkät eller liknande där du fyllt i dina adressuppgifter och i detta har man från företagets sida smugit in en beställning som du inte varit medveten om.

– Ofta handlar det om kosttillskott, bantningsmedel, slutarökaprodukter med mera som kanske kommer gratis först och sedan bara fortsätter det, säger Emma Hedge.

#link=357984# på Internet har ökat kraftigt den senaste tiden. Och nu har Konsumentverket krävt att det sociala nätverket Facebook ska rensa bort vilseledande annonser från sina sidor. (Ekot 7/8)

#link=357996# myndigheter tar dina personuppgifter och säljer dem vidare, utan din tillåtelse eller vetskap. (DN 4/8)

#link=357989#

#link=357990#

Följ P4 Kronoberg på de sociala medierna

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook och Google Plus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista