Ljungby

Vissjökräftor intressanta för forskare

"Jag kommer nog försöka att ta kontakt"
1:22 min

Forskare har nu börjat intressera sig för flodkräftorna i Vissjön, sydväst om Agunnaryd. Det är Sveriges främsta kräftforskare Lennart Edsman på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som vill titta närmare på kräftorna.

Forskare har nu börjat intressera sig för flodkräftorna i Vissjön, sydväst om Agunnaryd. Det är Sveriges främsta kräftforskare Lennart Edsman på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som vill titta närmare på kräftorna.

Den svenska flodkräftan blir allt ovanligare i Kronobergs län. Kräftpesten slår ut den i sjö efter sjö och i de flesta sjöar där flodkräftan klarat sig från pesten, finns den kvar i mycket små bestånd. Men Vissjön sydväst om Agunnaryd är ett unikt undantag. Och flodkräftan i sjön kan nu komma att ingå i en större undersökning av den svenska flodkräftans arvsmassa.

– Jag kommer nog försöka att ta kontakt med folket där för att se om de är intresserade av att vi har med de här kräftorna i undersökningen. Det handlar om att jämföra kräftor från Norrbotten ända ner till Skåne, säger Lennart Edsman.

Lennart Edsman och andra kräftforskare försöker genom det här projektet att lära sig mer om  den svenska flodkräftan, för att få kunskaper om hur man ska rädda den. De olagliga utsättningarna av signalkräftan är i dag det största hotet. Alla signalkräftor är nämligen bärare av kräftpesten och sprider den.  Pesten som snabbt dödar alla flodkräftor.

Flodkräftan är nu enligt artdatabankens rödlista akut hotad. Men trots detta bör man fortsätta att fiska flodkräftor tycker forskaren  Lennart Edsman.

– Det är inte överfisket som är problemet för flodkräftan utan det är just kräftpesten och de illegala utsättningarna. Och kan folk fortsätta ha roligt med flodkräftan och kanske till och med tjäna pengar på den, då kommer man att försöka att behålla den och försvara den, säger han.

Den hotade flodkräftan frodas i Vissjön

Steve Jönsson är visar en av stenarna som lagts ut för att ge skydd åt småkräftor. Foto: Tomas Lindberg

Den svenska flodkräftan blir allt ovanligare i Kronobergs län. Kräftpesten slår ut den i sjö efter sjö och i de flesta sjöar där flodkräftan klarat sig från pesten, finns den kvar i mycket små bestånd. Men Vissjön sydväst om Agunnaryd är ett unikt undantag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".