1 av 2
Runnebodamyren. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 2
Tore Johansson som är ordförande i Möckelns fiskevårdsområde och uppväxt i närheten. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Älmhult

Torvbrytning oroar miljöorganisationer och myndigheter

1:45 min

Torvtillverkarna i Kronoberg letar ny mark att bryta på, men möter motstånd från både kommuninvånare och miljöorganisationer. Ett exempel är Runnebodamyren i Älmhults kommun som ett företag sökt tillstånd att bryta torv på.

– Vi befinner oss på Runnebodamyren och tittar på den vackra naturen som finns på en natur här i Småland. Jag är väl inte den som tycker att det ska exploateras utan att vi ska få ha en sådan bit orörd natur i ett sådant stort område, säger Tore Johansson som är ordförande i Möckelns fiskevårdsområde och uppväxt i närheten.

Runnebodamyren ligger norr om Liatorp i Älmhults kommun. För att komma hit har vi kört flera kilometer på en smal grusväg och trängt oss förbi granris och ormbunkar. Myren är en av platser där företaget Jiffy Unitorv vill bryta torv på i regionen. De fick nej från Länsstyrelsen, men nu ligger företagets överklagan inne på Mark och miljödomstolen i Växjö.

Men Tore Johansson är inte bara oroad över att myren han växt upp intill ska förändras. Han säger att delar av vattnet som frigörs vid torvbrytning kan ta sig ned till sjön Möckeln, som ligger några kilometer därifrån, och han har sett hur andra torvbrott påverkat miljön i sjön.

– Fiskarna mår inte bra, det kommer humus i gälarna på fisken och de får svårt att få syre. Fågellivet blir belastat, vi har haft god tillgång till fiskgjuse i sjön men den har ju minskat. Vattnet är mörkare i sjön och då har fiskgjusen svårare att fiska, säger han.

Men han är inte ensam motståndare. Flera miljöorganisationer och myndigheter har sagt ifrån, de vill inte att man ska bryta torv på orörda myrar.

– Våtmarker är lite speciella i och med att det är många växter och djur som trivs väldigt bra där, säger Mattias Karlsson som är Miljöchef i Älmhults kommun.

– Det gäller att väga intresset av att bryta torv mot att intresset av att bevara arter. Och i det här fallet när det gäller relativt opåverkade myrar anser vi då att intresset av att skydda arterna är större.

Men Jiffy Unitorv, som vill bryta torv på Runnebodamyren, håller inte med om kritiken. Deras svar kommer att publiceras senare under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista