Ordförande och kontakperson för den ideella föreningen Frisk&fri, riksföreningen mot ätstörningar i Växjö. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Växjö

Sociala medier kan bidra till ätstörningar

1:41 min

Träningsbilder och uppdateringar om strikta dieter på sociala medier kan bidra till ätstörningar. Det menar Anna Gärdehall, ordförande och kontakperson för den ideella föreningen Frisk&fri- riksföreningen mot ätstörningar i Växjö.

– Numera är det så är det ju så många som lägger ut hela ens liv på sociala medier, och där ingår ju träning och mat. Går man in på sociala medier flera gånger per dag som många gör. Och så ser man hela tiden de här träningsbilderna, bilderna på nyttig mat och man tänker att alla andra lever så nyttigt och jag borde också det. Så får man dåligt samvete och så triggar det igång, så eskalerar det.

Men hon menar att risken inte bara ökar för ätstörningar hos de som ser bilderna på sociala medier, utan även de som lägger ut dem berättar Anna Gärdehall.

– Dels de som lägger ut bilderna har ju ett bekräftelsebehov, de vill ju att folk ska gilla det och gilla bilderna och få kommentarer hur duktig man är.  Och det kan ju göra att ju mer bekräftelse man får desdo mer vill man ha. Och sen den dagen när man inte får den här bekräftelsen, vad händer då?

Anna Gärdehall berättar att det, i och med de sociala medierna, blir fler och fler som lever såkallad ätstörning light. I längden menar Anna Gärdehall att ärstörning light och sociala medier kan bidra till att fler kommer få ätstörningar, men även att det är många som inte vet om det själva.

I slutet av 2011 startade hon upp avdelningen Frisk&Fri här i Växjö som hjälper de som har ätstörningar å stöttar anhöriga, men även försöker påverka vården kring ätstörningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista